
Rekordowo pojemna pamięć kwantowa bazująca na chłodzonych laserowo atomach
18 grudnia 2017, 15:42W Laboratorium Pamięci Kwantowych na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wykorzystując chmurę schłodzonych laserowo atomów, zbudowano pamięć zdolną przechowywać jednocześnie 665 kwantowych stanów światła. Wyniki eksperymentu opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature Communications.

Związki z czosnku z fluorowym "dopalaczem"
18 grudnia 2017, 11:32Podstawienie atomów wodoru fluorem w organicznych związkach siarki z czosnku zwiększa ich skuteczność.

Kolejny krok w kierunku sztucznego jajnika
13 grudnia 2017, 18:48W kolejnym etapie prac na prototypem sztucznego jajnika zespół Marie-Madeleine Dolmans z Uniwersytetu Katolickiego w Louvain zajął się odtwarzaniem fizycznych właściwości naturalnej tkanki w fibrynowej macierzy.

Mikrokapsułki ochronią prozdrowotną laktoferynę przed sokiem żołądkowym dorosłych
13 grudnia 2017, 15:43Naukowcy opracowali system transportowy, który pozwala bezpiecznie dostarczać laktoferynę do jelita cienkiego. Dzięki temu z jej dobrodziejstw (m.in. właściwości przeciwnowotworowych) mogą skorzystać nie tylko ssące mleko matki niemowlęta, ale i dorośli z dojrzałym żołądkiem.

„Sztuczny grafen” w półprzewodniku - przełom w fizyce i materiałoznawstwie
13 grudnia 2017, 05:47Grupa uczonych z Uniwersytetów Columbia, Purdue i Princeton oraz Instituto Italiano di Tecnologia dokonała ważnego przełomu w dziedzinie fizyki i nauk materiałowych. Odtwarzając elektroniczną strukturę grafenu w półprzewodniku, naukowcy uzyskali „sztuczny grafen”.

Wrona nie szympans, ze zrobieniem superhaczyka sobie poradzi
8 grudnia 2017, 13:20Wrony brodate (Corvus moneduloides) doskonale wiedzą, czego trzeba, by wykonać jak najlepszy haczyk do wydłubywania zdobyczy z dziur w pniu.

Nowy fototransformer pozwala szkodzić szkodliwym, oszczędzając sprzymierzeńców
8 grudnia 2017, 12:08Nowa metoda fototermiczna może pomóc w walce z lekoopornością. Opracowany przez Chińczyków 3-elementowy czynnik przekształca światło (bliską podczerwień) w ciepło. Ponieważ uaktywnić go mogą tylko patogeny, np. pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), neutralnym i korzystnym dla naszych organizmów bakteriom nic się nie dzieje.

Nowy materiał stomatologiczny zabija bakterie i zapobiega wzrostowi biofilmu
5 grudnia 2017, 11:47Stomatolodzy wykorzystują materiały kompozytowe np. do wypełniania ubytków. Niestety, tak jak naturalne szkliwo, są one podatne na wzrost płytki, a biofilm może prowadzić do próchnicy. Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii testowali jednak nowy materiał ze związkiem antybakteryjnym, który nie tylko zabija patogeny, ale i nie dopuszcza do wzrostu biofilmu.

Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Nasycone kwasy tłuszczowe tworzą sztywne wyspy w błonie, które stopniowo uszkadzają komórki
4 grudnia 2017, 12:31Badanie obrazowe zespołu z Uniwersytetu Columbia pokazuje, w jaki sposób nasycone kwasy tłuszczowe uszkadzają komórki.